Mere podrške za razvoj brzorastućih preduzeća

Bez autora
Jun 15 2011

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava brzorastućim malim i srednjim preduzećima, takozvanim gazelama. Cilj mere je razvoj i dinamičnije prerastanje mikro u mala i srednja preduzeća, povećanje vrednosti i obima prometa brzorastućih MSP na domaćem i međunarodnom tržištu, povećanje internacionalizacije MSP i povećanje učešća onih MSP koji rastu zahvaljujući internacionalizaciji i povećanje direktnih ulaganja u dinamična preduzeća. Gazele su mala i srednja preduzeća koja posluju najmanje tri pune godine, nezavisna su, nisu deo holdinga i u njima drugi privredni subjekti nemaju u vlasništvu više od 50 posto osnovnog kapitala. Takva preduzeća imaju najmanje osam zaposlenih, ostvarila su rast prihoda od prodaje u prošloj godini od najmanje 30 posto u odnosu na 2008. godinu i nisu poslovala sa gubitkom najmanje tri protekle godine.

Mere podrške za razvoj brzorastućih preduzećaMinistarstvo ekonomije i regionalnog razvoja raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava brzorastućim malim i srednjim preduzećima, takozvanim gazelama.

Cilj mere je razvoj i dinamičnije prerastanje mikro u mala i srednja preduzeća, povećanje vrednosti i obima prometa brzorastućih MSP na domaćem i međunarodnom tržištu, povećanje internacionalizacije MSP i povećanje učešća onih MSP koji rastu zahvaljujući internacionalizaciji i povećanje direktnih ulaganja u dinamična preduzeća.

Gazele su mala i srednja preduzeća koja posluju najmanje tri pune godine, nezavisna su, nisu deo holdinga i u njima drugi privredni subjekti nemaju u vlasništvu više od 50 posto osnovnog kapitala. Takva preduzeća imaju najmanje osam zaposlenih, ostvarila su rast prihoda od prodaje u prošloj godini od najmanje 30 posto u odnosu na 2008. godinu i nisu poslovala sa gubitkom najmanje tri protekle godine.

Gazele ostvaruju pravo na sufinansiranje dela opravdanih troškova za izradu tehničko-projektne dokumentacije ili studija o tehničkoj izvodljivosti i uvođenje informacionih sistema za razvoj poslovanja i nabavka specifičnih softvera od značaja za unapređenje poslovne delatnosti preduzeća.

Minimalni iznos odobrene bespovratne pomoći je 100.000 dinara, a maksimalni 1,5 miliona dinara za izradu tehničko-projektne dokumentacije, odnosno iznos ne može biti manji od 100.000 dinara, niti veći od 800.000 dinara za drugu grupu pomenutih aktivnosti preduzeća.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, odobrena državna pomoć ne sme da pređe iznos od 200.000 evra u dinarskoj protivrednosti po korisniku u toku bilo kog trogodišnjeg perioda.

Sufinansiraće se samo aktivnosti koje su započete nakon potpisivanja ugovora sa Nacionalnom agencijom i one moraju biti završene do 1. novembra 2011. 

Prijave, sa pratećom dokumentacijom, podnose se najbližem regionalnom centru za razvoj preduzetništva, kao i sektora MSP.

Rok za podnošenje prijava je 14. jul 2011. godine.

Više informacija o ovom javnom pozivu i kompletnu dokumentaciju neophodnu za učešće možete preuzeti na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja na www.merr.gov.rs i Nacionalne agencije za regionalni razvoj na www.narr.gov.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik